ПРАВОВА ПРИРОДА СЛУЖБОВОЇ ТА ПОСАДОВОЇ ОСОБИ ЯК СУБ'ЄКТА КВАЗІНОТАРІАЛЬНОЇ ФОРМИ ЗАПОВІТУ - Сухарева, Анна Олександрівна (SUPREMANCE OF LAW, 2019)
У статті здійснено системне дослідження правового статусу посадової, службової особи в якості суб’єкта вчинення квазінотаріальної форми заповіту при здійсненні охоронної функції в межах відповідної нотаріальної процедури з посвідчення заповіту. Визначено місце нормативним приписам, що окреслюють правовий статус посадових, службових осіб, які вчиняють квазінотаріальні дії, у сучасному правовому полі. Охарактеризовано зміст квазінотаріальної діяльності з огляду на її факультативність нотаріальну. Визначено правове положення суб’єктів, яким делеговані повноваження щодо легітимації відповідних вчинків через нотаріальну процедуру, що в певній мірі слугує передумовою до вивчення статусу посадових й службових осіб, уповноважених на вчинення квазінотаріальної форми заповіту. Узгоджене європейське та українське законодавство з цього питання у проекції імплементації відповідних засадничих положень латинського нотаріату. Досліджено становлення правового положення суб’єктів квазінотаріальної діяльності у ретроспективі відповідного нормативного підґрунтя з урахуванням певної сутнісної трансформації термінів посадова та службова особа у площині кримінального, адміністративного, трудового та цивільного законодавства. У зв’язку з цим виокремлено ознаки кожного з понять та зроблено висновки щодо їх сприйняття у розрізі вчинення квазінотаріальної діяльності щодо посвідчення заповіту. Вказано на загальний правовий статус посадової, службової особи, яка вчиняє нотаріальну дію, та спеціальний правовий статус такої особи у розрізі її повноважень при вчиненні квазінотаріальної діяльності при посвідченні заповіту.