ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Димидюк, Катерина Дмитрівна (SUPREMAȚIA DREPTULUI, 2017)
Статтю присвячено дослідженню адміністративно-правового регулювання підприємницької діяльності. Ґрунтуючись на теоретичних доробках вчених-адміністративістів та аналізуючи доктринальні положення щодо тлумачення таких понять, зокрема, як: «підприємництво»; «підприємницька діяльність»; «об’єкт адміністративно-правового регулювання»; «адміністративно-правове регулювання», у статті запропоноване авторське визначення поняття «адміністративно-правове регулювання підприємницької діяльності». Обґрунтовано, що суспільні відносини між суб’єктами підприємницької діяльності та суб’єктами публічної діяльності - є предметом вивчення науки адміністративного права, а підприємницька діяльність - є об’єктом впливу адміністративного-правового регулювання. Запропоновано авторське визначення поняття «підприємницька діяльність» та розкрито його сутність, як одного із видів самостійної, запровадженої фізичною або юридичною особою на власний ризик господарською діяльністю, яка здійснюється за рахунок власних або запозичених коштів, та має на меті одержання прибутку, або інших соціальних благ. Запропонована дефініція поняття «Адміністративно-правове регулювання підприємницької діяльності» та розкрито його зміст. Розкрито сутність примусового виконання судових рішень і рішень інших органів як одного із видів адміністративної діяльності. Наведено основні ознаки адміністративно-правового регулювання підприємницької діяльності як одного із видів регулюючого впливу на суспільні відносини у зазначеній сфері.