СУБ’ЄКТИВНА СТОРОНА ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО Ч. 1 СТ. 139 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Берило, Олександр Георгійович (SUPREMAȚIA DREPTULUI, 2017)
У статті досліджуються ознаки суб’єктивної сторони ненадання допомоги хворому медичним працівником. Автор звертає увагу на те, що кримінальний закон прямо не вказує у кваліфікованому складі злочину на форму вини медичного працівника, який не надав допомогу хворому, тому у кримінально-правовій літературі існують різні точки зору по даному питанню. Однак, наявність у ч. 1 ст. 139 КК України словосполучення «якщо йому завідомо...», вказує на прямий умисел. Даний злочин вчинюється за певних мотивів, які хоч не вказані у законі в якості обов’язкової ознаки, але мають у кожному випадку важливе кримінально-правове значення.