ОБ’ЄКТ ТА ПРЕДМЕТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИДИЧНИХ ВІДДІЛІВ - Кривко, Ольга Олегівна (SUPREMAȚIA DREPTULUI, 2019)
У статті, на основі аналізу наукових поглядів вчених, визначено та охарактеризовано об’єкт та предмет адміністративно-правового забезпечення діяльності юридичних відділів. З’ясовано, що об’єктом адміністративно-правового забезпечення діяльності юридичних відділів є суспільні відносини, які виникають у процесі формування, реалізації та припинення юридичними відділами свого правового статусу. Констатовано, що поняття «предмет» є вужчим, аніж «об’єкт адміністративно-правового забезпечення діяльності юридичних відділів». Обґрунтовано, що предмет відповідного забезпечення складають такі групи правовідносин: 1) правовідносини пов’язані із утворенням, реорганізацією та ліквідацією відповідних відділів; 2) правовідносини, що пов’язані із безпосередньою організацією роботи юридичних відділів, зокрема: матеріально-технічне, фінансове, кадрове забезпечення, тощо; 3) правовідносини, пов’язані із забезпечення ефективної взаємодії між працівниками в середині відділу, а також між юридичними відділами та іншими структурними підрозділами. Узагальнено, що об’єкт та предмет адміністративно-правового забезпечення діяльності юридичних відділів є взаємопов’язаними категоріями. Вони співвідносяться між собою як ціле та частка. Якщо говорити більш детально, то предмет вказує на конкретні межі та рамки, в яких адміністративно-правове забезпечення впливає на об’єкт. А відтак можна стверджувати, що в рамках представленої наукової проблематики предмет більш детально окреслює правовідносини, що складають зміст діяльності юридичних відділів та безпосередньо підпадають під регулятивний вплив норм адміністративного права взагалі, та механізму адміністративно-правового забезпечення зокрема.