ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА НА НЕДОТОРКАННІСТЬ ЖИТЛА ЧИ ІНШОГО ВОЛОДІННЯ ОСОБИ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Салманов, Олексій Валерійович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2016)
У статті здійснено аналіз нормативно-правових джерел, що визначають зміст і гарантії конституційного права на недоторканність житла чи іншого володіння особи. З’ясовано, що слідчі (розшукові) дії є основним засобом доказування, інструментом пізнавальної діяльності з розслідування кримінальних правопорушень. Конституційне право на недоторканність житла чи іншого володіння особи полягає в гарантуванні недопущення незаконного проникнення до житла чи іншого володіння особи. Таке проникнення можливе й буде правомірним тільки у випадку наявності визначених законом підстав, а саме дозволу власника чи рішення суду. З’ясовано, що на практиці правоохоронним органам не завжди вдається зберегти баланс між дотриманням конституційного права на недоторканність житла чи іншого володіння особи та їх обґрунтованим обмеженням. Наголошено, що допускається обмеження вказаного права тільки за наявності законних підстав (добровільної згоди чи ухвали слідчого судді), окрім визначених законом невідкладних випадків.