ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ДІТЕЙ ВІД НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї - Бандурка, Ірина Олександрівна (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
У статті розглянута система правового захисту дітей від насильства в сім’ї, який мають здійснювати органи державної влади та органи місцевого самоврядування за різними чинними нормативно-правовими актами. Держава на законодавчому рівні має забезпечувати захист дітей від усіх форм фізичного, психічного і матеріального насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження, експлуатації, зловживань, які можуть застосовуватись до дітей з боку інших членів сім’ї. В Україні діє розгорнута система кримінально-правового, цивільно-правового і адміністративно-правового захисту дітей від насильства в сім’ї, але відсутність чітких підзаконних актів та механізму їх виконання стримує такий захист і приводить до того, що жорстоке поводження з дітьми має поширений характер. У статті форми запобігання заходів жорстокого поводження з дітьми та захисту дітей від насильства в сім’їпропонується сформувати в три групи: первинні, вторинні і третинні,наголошується на необхідності посилення взаємодії між державними органами та соціальними службами у сфері захисту прав дітей та доцільності внесення відповідних змін до чинного законодавства з метою удосконалення правового захисту дітей від насильства в сім’ї.