ПРЕДМЕТ ТА ЗМІСТ УГОДИ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ ПІДОЗРЮВАНИМ (ОБВИНУВАЧЕНИМ) ТА ПРОКУРОРОМ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ - Сіроткіна, Марія Вячеславівна (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
У статті розкривається поняття, предмет та зміст угоди про співпрацю у кримінальному судочинстві. На підставі аналізу положень чинного законодавства України автор приходить до висновку, що угода про співпрацю підозрюваного та прокурора - це різновид компромісу, сутність якого полягає у виконанні обов’язків зі сприяння викриттю кримінальних правопорушень, вчинених іншими особами, в обмін на пом’якшення покарання за вчинене. У зв’язку з цим обґрунтовується необхідність закріплення угоди про співпрацю як самостійного виду угод у кримінальному провадженні. Для вирішення питання про те чи має співпраця підозрюваного та прокурора характер угоди, враховується концепція про поняття злочину як кримінально-правового конфлікту, вирішення якого у кримінальному судочинстві нагадує вирішення цивільно-правового спору у цивільному процесі. Такий підхід дозволив автору провести аналогію між мировою угодою у цивільному судочинстві та угодою про співпрацю у кримінальному процесі, визначивши останню як процесуально-правову угоду. Для удосконалення правового регулювання відносин щодо співпраці автор вважає за необхідне врахувати наукові положення, які визначають основні риси відповідної угоди, її предмет та зміст. У статті обґрунтовується, що предметом угоди про співпрацю є взаємні обов’язки сторін, які її уклали. Підозрюваний (обвинувачений) повинен вчинити дії, спрямовані на викриття кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою. Серед них: дача показань щодо конкретних обставин справи; активна участь у слідчих (розшукових) діях; представлення доказів, які дозволяють викрити кримінальне правопорушення, вчинене іншою особою. Прокурор у свою чергу зобов’язаний подати угоду на затвердження суду, наполягати на застосуванні судом такої міри покарання, яка обумовлена угодою з підозрюваним (обвинуваченим), вжити заходів щодо пом’якшення запобіжного заходу та забезпечення безпеки підозрюваного (обвинуваченого) та членів його сім’ї.