ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ВЗАЄМОДІЇ ТА КООРДИНАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (НА ПРИКЛАДІ КРАЇН З ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЮ МОДЕЛЛЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОЇ БЕЗПЕКИ) - Русецький, Анатолій Анатолійович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
У статті на основі аналізу наукової літератури розглянуто зарубіжний досвід організації взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні на прикладі країн з централізованою моделлю забезпечення внутрішньої безпеки. Акцентовано увагу, що французька модель організації і роботи поліцейських структур являє собою досить розгалужену, багаторівневу систему, якій притаманний досить високий ступінь управлінської централізації. І хоча у Франції існує місцева (або муніципальна) поліція, управління її діяльністю здійснює посадова особа, що є представником державної вертикалі влади, а не місцевої територіальної громади. Встановлено, що функції організації і забезпечення взаємодії та координації роботи французьких поліцейських служб, на регіональному рівні покладаються на відповідних керівників, залежно від галузі службової діяльності, у межах якої відбувається співпраця, адже вона, як правило, здійснюється не в загалі, а за окремими функціональними напрямками. Встановлено, що у Німеччині поряд із федеральними важлива роль належить регіональним механізмам управління правоохоронними органами, тобто поєднаний централізований і децентралізований підходи, який прийнято йменувати комбінованим. Це, відповідно, відображається й на таких управлінських аспектах, як координація і взаємодія, тобто на регіональному рівні першочергову роль у забезпеченні взаємодії і координації правоохоронних органів відіграють саме місцеві органи влади як державні, так і муніципальні, втім у якості головного координатора, як правило, виступають саме ті суб’єкти, які є представниками держави, а не громади. Відзначено, що в якості цікавої особливості правоохоронної системи ФРН те, що у сфері протидії злочинності основний обсяг завдань і функцій як координаційного центру виконує не прокурор, а кримінальна поліція, на загальнодержавному рівні федеральна, а на регіональному - відповідні відділи поліції земель.