ПЛЮРАЛЬНІСТЬ ПОСТКЛАСИЧНОЇ ФІЛОСОФІЇ ПРАВА ЯК ШЛЯХ ДО РОЗКРИТТЯ ПРАВОВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Гудим, Любомир Ярославович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
В статті досліджується правова ідентичність через плюральність посткласичної філософії права. Встановлено, що такі самостійні напрями досліджень, як: психологічна концепція, герменевтика, синергетика, феноменологія, філософія життя, інтуїтивізм, екзистенціалізм тощо здійснили вагомий внесок у розкритті особливостей правової ідентичності. Виявлено, що здобутки даних підходів полягають у наступному: 1) психологічний підхід (включає соціальну психологію та психоаналіз) дозволив розкрити правову ідентичність як: емоційна прихильність до іншого; процес наслідування когось; уподібнення себе іншій особистості; пошук свого місця в житті; результат суб’єкта здатного долати протиріччя між особистим та соціальним; внутрішня узгодженість та стабільність; складне особистісне утворення; головний механізм соціальної взаємодії; соціальне самовизначення; 2) синергетичний підхід розглядає правову ідентичність через: опис відкритості та еволюції, частини і цілого, випадковості і детермінізму, хаосу і порядку; спосіб духовної самоорганізації індивіда і суспільства; соціокультурне успадкування, спосіб адаптації, соціалізації; 3) згідно герменевтичного підходу людина тлумачачи та інтерпретуючи тексти правових норм формує власне правове самовизначення, що має вплив на правову ідентичність; 4) феноменологічний підхід розкрив правову ідентичність через взаємозв’язок з правосвідомістю як: культурне утворення; універсальну форму самоусвідомлення; результат здатності людини конструювати власну реальність; 5) філософія життя пояснює правову ідентичність через людину, її ціннісну орієнтацію, мету та цінності правового життя; 6) згідно інтуїтивізму правова ідентичність - це результат осягнення своєї ролі у суспільстві через спостереження без обґрунтування його за допомогою доказів; 7) роль екзистенціального підходу при аналізі правової ідентичності полягає у такому: розкриває правову ідентичність як свободу самовираження особистості та як індивідуальне світосприйняття; правова ідентичність - екзистенційний вибір індивіда; акцентує увагу на проблемі людини та її місця у світі; правова ідентичність - свобода самовираження особистості та індивідуальне сприйняття.