НОРМА КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЯК ОСНОВА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ - Бабаніна, Вікторія Вікторівна (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2016)
У статті проаналізовано реалізацію кримінального законодавства України, який має предмет, методи, рівні та засоби. До правових засобів його реалізації належать: кримінально-правові відносини та кримінально-правова норма. Кримінально-правові відносини слід розглядати як самостійний вид правовідносин, що встановлюються нормою закону про кримінальну відповідальність та що виникають між державою в особі відповідних органів державної влади й особою, яка вчинила протиправне чи позитивне діяння, і потерпілим. Доцільно визначити кримінально-правову норму як загальнообов’язкове правило суспільної поведінки, закріплене в законі про кримінальну відповідальність та охоронюване силою державного примусу шляхом контролю за його дотриманням і застосування покарання чи інших заходів кримінально-правового характеру в разі його порушення. Механізм реалізації кримінально-правової норми - встановлена кримінальним законодавством України діяльність суб’єктів кримінально-правових відносин щодо реалізації їх взаємних прав та обов’язків, що закріплені в кримінально-правовій нормі. Реалізацію норм кримінального законодавства України здійснюють у таких формах: дотримання, виконання, використання, застосування. Зазначений механізм має такі стадії: 1) підготовча (полягає у визначенні матеріальних і процесуальних правових засобів); 2) безпосередній процес (здійснення прав та обов’язків суб’єктами кримінально-правових відносин правореалізації); 3) реалізація кримінально-правової норми (визначення виду й розміру покарання відповідно до фактично вчиненого суспільно небезпечного діяння, звільнення від кримінальної відповідальності чи покарання тощо).