НОРМАТИВНА РЕГЛАМЕНТАЦІЯ СТРОКІВ ЗАТРИМАННЯ ТА ТРИМАННЯ ПІД ВАРТОЮ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ КРАЇН ЄВРОПИ, США ТА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ - Кушнєрьов, Віталій Миколайович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2016)
У статті здійснено аналіз кримінального процесуального законодавства країн Європи, США та Великобританії в частині визначення строків затримання та тримання під вартою. Визначено, що в КПК різних держав по-різному визначені строки затримання та тримання під вартою. Переважна більшість КПК зарубіжних держав визначає, що строк затримання може бути від 12 до 72 годин, в деяких випадках може бути більше чи менше. Тримання під вартою може тривати в більшості випадків від 2 до 12 місяців. Однак є країни, КПК яких передбачає тримання під вартою більше ніж на 1 рік під час досудового розслідування. Аргументовано, що обмежувати строки досудового розслідування та судового розгляду строками в 8-12 місяців, що є взаємовиключним, обмежує права осіб на справедливий суд, а також це може призвести до неякісного та з порушенням законних процедур збирання доказів. Автором доведено, що строки затримання та тримання під вартою в Україні відповідають положенням більшості КПК провідних зарубіжних держав.