ПРОБЛЕМА ПРАВОВОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ОСОБИ, ЯК ОДИН З КЛЮЧОВИХ НАПРЯМІВ УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗАСАД ПРОЦЕДУР ПЕРЕВІРОК НА ПОЛІГРАФІ - Шевченко, Сергій Сергійович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
Статтю присвячено науковому дослідженню проблематики правової захищеності особи, в процесі перевірки на поліграфі, як одного з ключових напрямів удосконалення інституційних та організаційних засад цієї процедури. На основі огляду досліджень зарубіжних та вітчизняних науковців, аналізу чинного законодавства та існуючих законопроектів, присвячених регулюванню поліграфної діяльності, запропоновано авторське обґрунтування необхідних законодавчих змін. Автор акцентує увагу на тому, що в Україні склалась своєрідна ситуація, щодо застосування поліграфа. З одного боку, присутній широкомасштабний інтерес до поліграфної детекції брехні у різних сферах публічної діяльності, а з іншого - спостерігається відставання від інших держав у контексті правового регулювання поліграфної перевірки та захисту прав її учасників. Необхідність впровадження перевірок на поліграфі для претендентів на посади в органах державної влади обумовлена боротьбою з корупцією. Однак, це не дає підстави для порушення прав осіб, які проходитимуть перевірку. В процесі аналізу зарубіжного досвіду, з’ясовано, що в більшості розвинених країн перевірка на поліграфі базується на принципі добровільності та супроводжується рядом процедурних моментів, спрямованих на захист прав осіб, які проходять перевірку. Зокрема, відмова людини від випробування не кваліфікується як ознака її провини і не тягне для неї будь-яких несприятливих наслідків. Водночас, автор вважає перспективним розширення кола осіб публічної та приватної ініціативи психофізіологічного інтерв’ю. Важливими елементами механізму захисту осіб, що проходять перевірку мають стати: добровільність перевірки на поліграфі, визначення відповідальності поліграфологів, захист результатів перевірки В результаті дослідження автор наводить дефініцію «поліграфна таємниця» та пропонує ряд змін як до чинного законодавства так і до проектів законів, що регулюють поліграфну діяльність.
Keywords: поліграф; поліграфна діяльність; права особи; конфіденційність; зарубіжний досвід; правовий захист