ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ФУНКЦІЇ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ ЕКСТРЕМІЗМУ - Гожій, Вікторія Дмитрівна (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2018)
У статті проаналізовано організацію та функції правоохоронних органів у сфері протидії екстремізму. Доведено, що провідна роль у протидії екстремістській діяльності належить, передовсім Службі безпеки України та Національній поліції. Зазначений висновок підтверджується організаційно-правовим статусом вказаних правоохоронних органів серед суб’єктів протидії екстремістській діяльності та правоохоронними функціями щодо реалізації такої протидії. Охарактеризовано Стратегію Національної безпеки України, яка визначає основні напрями державної політики національної безпеки України. Розкрито завдання, які ставляться перед Службою безпеки України, одним з яких виступає необхідність нейтралізації сепаратистських та екстремістських рухів і організацій. Проаналізовано компетенцію Національної поліції України, яка вживає заходів, спрямованих на оздоровлення криміногенної ситуації. Констатовано ключову роль прокуратури у сфері протидії екстремізму, яка полягає в підвищенні ефективності процесуального керівництва досудовим розслідуванням та координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії правопорушенням екстремістського спрямування.
Keywords: правоохоронні органи; протидія екстремізму; Служба безпеки України; Національна поліція; суб’єкти протидії екстремістській діяльності; досудове розслідування; компетенція; прокуратура; Стратегія Національної безпеки України