ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ПРАВОРОЗУМІННЯ - Амелін, Олександр Юрійович (ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, 2017)
Статтю присвячено дослідженню базових понять інформаційно-правового забезпечення діяльності органів прокуратури України в контексті сучасного праворозуміння цієї діяльності. Робота базується на ідеях, напрацюваннях вітчизняних дослідників інформаційного забезпечення органів прокуратури та аналізі відповідних норм чинного законодавства. У процесі дослідження автор акцентує увагу на визначенні понять «інформація» в цілому та «інформація органів прокуратури» зокрема. Проаналізовано підходи до розподілу інформації за критерієм виду та доступу. Під інформацією у органах прокуратури запропоновано розуміти сукупність знань про явища, події, процеси реальної або уявної дійсності, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді, можуть бути відкритими, або мати обмежений доступ. За критерієм нормативності та змісту інформацію органів прокуратури можна поділити на: правову, статистичну, соціологічну, інформацію про фізичну особу, якщо цією особою є працівник органів прокуратури України, а також інші види інформації. Окрему увагу присвячено аналізу існуючих у вітчизняній правовій науці підходів до розуміння інформаційного та інформаційно-правового забезпечення діяльності органів прокуратури. Акцентовано увагу на відмінності підходів дослідників до інформаційного забезпечення діяльності органів прокуратури, зокрема у контексті розподілу інформації на внутрішню та зовнішню. Запропоновано авторське визначення інформаційно-правового забезпечення діяльності органів прокуратури України, як комплексу нормативно-правових заходів, спрямованих на регулювання роботи з сукупністю даних, інформацією в усіх її формах на будь-яких матеріальних носіях, в процесі її збору, обробки, збереження, обміну та іншого ефективного використання за цільовим призначенням.
Keywords: інформаційне право; інформація; інформаційне забезпечення; інформаційно-правове забезпечення; органи прокуратури України; правове регулювання